Uluslararası Mudurnu Araştırmaları Ahilik ve Halk Kültürü Sempozyumu Gerçekleştirildi

Mudurnu ile ilgili bilgileri güncellemek, UNESCO Dünya Mirası Adaylık süreci devam eden ‘Mudurnu Tarihi Ahi Kenti' adaylık dosyasını güçlendirmek, 2018 sonlarında ICOMOS'u temsilen alanı ziyaret edecek olan uluslararası uzmanın değerlendirme misyonuna bilimsel bir hazırlık oluşturmak amacıyla, Bolu Valiliği, Bolu Belediye Başkanlığı, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi BAMER, Mudurnu Kaymakamlığı, Mudurnu Belediyesi, Mudurnu Alan Başkanlığı ortaklığı ile düzenlenen Uluslararası Mudurnu Araştırmaları Ahilik ve Halk Kültürü Sempozyumu sona erdi.

31. Ahilik Haftası kapsamında düzenlen program protokol konuşmalarıyla başladı. ICOMOS

Türkiye Milli Komitesi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay'ın açılış konuşmasını gerçekleştirdiği programda Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl, Abant İzzetBaysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlıve Mudurnu Kaymakamı Mustafa Duruk'un konuşmalarının ardından Mudurnu Kıyafetleri Defilesi yapıldı. Geçmişten günümüze Mudurnu'da giyilen yöresel kıyafetler izleyicilerin beğenisine sunuldu. Mudurnu Müftülüğü personelleri tarafından Bir ahilik ritüeli olan ve kalfalıktan ustalığa geçenler için bir diploma töreni niteliğini taşıyan temsili şet kuşatma merasimi gerçekleştirildi.

Ahilik Kültüründen günümüze kadar ulaşabilmiş Geleneksel Esnaf Duası sırasında Mudurnu Belediyesi tarafından katılımcılara 1000 kişilik pilav ve Muharrem ayı olması sebebiyle Aşure ikram edildi.

Öğleden sonra Mudurnu Atatrük Kültür Merkezinde başlayan sempozyum programı kapsamında Ahilik , Mimari ve Kentsel Yapı, Ahiliğin Kentsel Yapıdaki Yansımaları, Tarihi ve Fiziki Coğrafya, Turizm, Eko Turizm,Gastronomi, Tarım ve Hayvancılık , Halk Kültürü ve Mudurnu Araştırmaları konularında bildiriler sunuldu.

UNESCO Dünya Mirası Yolunda Ahilik konulu çalıştayın ardından sempozyum sonra erdi.

Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl düzenlenen sempozyumun ardından bir teşekkür mesajı yayınladı.

21-22 Eylül 2018 tarihleri arasında gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Mudurnu Araştırmaları Ahilik ve Halk Kültürü Sempozyumu hazırlık aşamasında ve etkinlikler sırasında katkı, destek ve katılımlarından dolayı;

Bolu Valimiz Sayın Aydın BARUŞ'a, Merkez Valisi Enis YETER'e, Cumhuriyet Halk Partisi Bolu Milletvekilimiz Tanju ÖZCAN'a, Bolu Belediye Başkanımız Alaaddin YILMAZ ve Başkan Yardımcılarımıza, B.A.İ.B.Ü. Rektörü Prof. Dr. Mustafa ALİŞARLI'ya, İlçe Kaymakamlarımız Efecan ŞAHİN ve Mustafa DURUK'a, Vakıflar Bölge Müdürü Temel ÜNLÜ'ye, Ankara 1 Numaraları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürü Mustafa KAYMAK'a, ICOMOS Türkiye Milli Komitesi Başkanlığı ve Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep AHUNBAY'a , Cumhuriyet Halk Partisi Bolu İl Başkanı Kazım KARSU'ya, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz Personellerine, B.A.İ.B.Ü Bamer Müdürü Azize AKTAŞ YASA ve tüm Bamer Görevlilerine, Mudurnu Alan Yönetimi Başkanlığı Dr. A. Ege YILDIRIM'a, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker ATEŞ'e, Ticaret İl Müdürümüz Ersin TERZİ'ye, Tarihi Çarşılar Federasyon Başkanı Muhsin ÖZYILDIRIM'a, Bolu Mudurnulular Derneği Başkanı Celalettin ÇELEBİ'ye, Bolu ve Mudurnu Esnaf Odalarına, Mudurnu Müftüsü Necmi ÜNSAL ve Müftülük Personellerine, Mudurnu Kıyafetleri Defilesini hazırlayan, katkı sağlayan tüm hemşerilerime, Sempozyumumuza Azerbaycan, Rusya, Fransa ve İrlanda'dan katılan uzmanlara, gerek bildirileriyle gerekse katılımlarıyla sempozyumumuzu daha da anlamlı kılan tüm akademisyenlerimize, misafirlerimizin konaklamalarında büyük fedakarlıklar yapan Ünsal Otel, Yarışkaşı Konağı, Keyvanlar Konağı, Osmanlı Konakları, Tekkeliler Konağı, Hacı Şakirler Konağı, Sarot Termal Otel ve Ali Bey Otel yetkililerine , varlıklarını her zaman hissettiğimiz Mudurnu ilçe Emniyet Müdür V. Hasan Hüseyin TURANLI ve tüm emniyet personellerine, Mudurnu Jandarma Komutanı Teğmen Onur Musa BAŞAL ve personellerine, konuklarımızın transferlerinde yardımlarını esirgemeyen Şirin Mudurnu Otobüs İşletmesine ve emeklerini ortaya koyan tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ederim.

Sempozyumumuzun Bilim Kurulunda yer alan fakat yakın zamanda hayatını kaybeden Prof. Dr. Hakkı ACUN'a da Allah'tan rahmet diliyorum.

Mehmet İNEGÖL
Mudurnu Belediye Başkanı