E-Belediye
Mudurnu Kültürü

Birikme Geceleri: Atalarımızdan kalan ve bugün de varlığını sürdüren geleneklerden birisi de 'Birikme Geceleri'dir. Birikmeler; gençlere sosyal yaşamın kurallarının öğretildiği ve aym zamanda doğaçlama olarak yöresel ağızla gösteri sanatlarımızdan birisi olan 'orta oyunları'nın sunulduğu, yöresel halk oyunlarının oynandığı bir aktivitedir. Yöresel sorunların konuşulduğu, çözüm yollarının arandığı ve köylü vatandaşlar arasındaki sevgi- saygı- güven duygusunun pekiştirildiği sosyal bir birlikteliktir.

Kına Geceleri: Kına gecesinde kızlar üçetek giyer. Yetişkin kadınlar ise, bindallı giyerler. Ancak; kız tarafı olanların üçetek, erkek tarafı olanların ise bindallı giymesi âdettendir. Çatkı adı verilen ve pullarla işlenmiş kırmızı örtü, evlilik işaretidir. Kına gecelerinde def çalınır, maniler söylenir, oyunlar oynanır. Gelinin eline - ayağına kma yakılır, gelin ağlaülır. Bu sırada erkek ve kız tarafı, geline takı takar, para verir ve çeşitli hediyeler sunar.

Hacet Bayramları: Mudurnu'da çok uzun yıllardır devam eden bir gelenektir. Bahar aylarının sonuna doğru, hemen her köyde Hacet Bayramı düzenlenir. İlçe merkezinden ve diğer köylerden gelen konuklara etli pilâv ve gözleme ikram edilir. Mevlit okunur, yağmur duası yapılır. Bayram 'karakucak güreşi' ile son bulur. Köyler arasında zaten var olan dayanışma ve yardımlaşmaya katkı vermesi açısından, bu bayramların önemi çok büyüktür.

Damat ve Gelin Hamamı: Kız hamamı düğün olacak hafta içinde Perşembe günü, okuyucu kadın, kızın arkadaşlarını, hısım - akrabalarını ve kasabanın ileri gelenlerini, kız hamamına davet eder. Hamamda yemeli içmeli eğlence yapılır. Erkek hamamında ise, çağrı damadın sağdıcı tarafından yapılır.

#

Yöresel Yemeklerimiz

Hamur işlerimiz: Mudurnu böreği (kıymalı), Patatesli börek, Ispanaklı börek, Kaşık sapı, Mantı, Ev makarnası, Yağlı gözleme, Kabaklı gözleme, Hamursuz (Cevizli çörek), Sini makarnası (Keşli, cevizli su böreği), Atma malak, Kalbur malağı, Sıkma malak, Bazlamaç, Kaygana, Cızlama, Lokma, Islama, Ekmek makarnası, Katmerli.

Çorbalarımız; Oğmaç çorbası, Tarhana çorbası, Kızılcık tarhanası çorbası, Uhut çorbası, Düğün çorbası, Taze tarhana (Yayla çorbası), Erişte çorbası.

Tatlılarımız; Höşmerim, Un helvası (Basma helva), Depme helva (Saray helvası), Mudurnu baklavası, Fırında tatlı kabağı, Palize (Nişastadan yapılan muhallebi), Kalıp tatlısı, Köpük helva, Tırtıl tatlısı.

Etli ve diğer yemeklerimiz; Etli kuru fasulye, Etli patates, Göveç, Yoğurtlu mancar, Yoğurtlu fasulye, Yoğurtlu bakla, Patates piyazı, Fasulye piyazı, Keşkek, Yaprak sarması, Lâhana dolması.

Turşularımız; Boz armut turşusu, Kelem (lâhana) turşusu.

Hoşaflar ve içeceklerimiz; Erik hoşafı, Armut hoşafı, Topal hoşafı, Erik pestil ezmesi, Kızılcık şurubu, Korava (Kızılcık konsantresini şurubu).

Keş: (Süzme yoğurdun güneşte birkaç gün bekletilip, sabun kalıbı gibi şekiller verilip güneşte kurutulmasıyla oluşan kuru bir gıdadır. Makarnalarda ve börek içlerinde kullanılır).

Mudurnu Helvası: Çok eksi yıllarda saraylara kadar girme başarısını göstermiş ve adını da bu başarısından almış olan dünyaca meşhur Mudurnu Saray Helvası, birçok çeşidiyle hizmetine devam ediyor.

#